Altervedo’s Weblog

Web and tech

Ώρα για αλλαγή

Μια εργασία που ήταν σε αναμονή εδώ και μήνες. Να βρω άκρη γιατί κρασάρει ο Firefox και αν δεν έβρισκα άκρη να διάλεγα κάποιον άλλο browser. Σήμερα επιτέλους κατάφερα να βγάλω κάποια συμπεράσματα και για αυτά σας μιλώ σε αυτό το post.

Λοιπόν, ξεκίνησα από ένα δεδομένο. O Firefox, μαζί με τα τόσα εγκώμια κουβαλά και μια πικρή αλήθεια. Κρασάρει στο full, ειδικότερα από την εμφάνιση της έκδοσης 2 (πάντα μιλάω για την έκδοση για windows). Διαβάζοντας αντιλήφθηκα ότι τα προβλήματα αφορούν μια λαιμαργία στη χρήση μνήμης και cpu, που καταλήγει να είναι μια ανεξέλεγκτη διαδικασία αν ζητήσετε πολλά από τον Firefox, όπως το να μείνει πολλές ώρες ανοιχτός ή έχετε πολλά tabs ταυτόχρονα ανοιχτά. Τα όρια του τα δείχνει εύκολα ειδικότερα σε στιβαρές ιστοσελίδες από άποψη javascript, flash κ.ά. Αν πέσετε και σε site με κακογραμμένα javascripts τότε σίγουρα θα έχετε προβλήματα. Ωστόσο για το τελευταίο δεν μπορούμε να κατηγορήσουμε και τόσο τον Firefox. Σε κάθε περίπτωση δεν είναι όλα τέλεια στον κόσμο του Firefox, δε μιλάμε για παράδεισο. Δυστυχώς για πολλούς χρήστες, ο Firefox αποδεικνύεται ένας browser με τον οποίο για να δουλέψεις πρέπει να κάνεις συμβιβασμούς.

Από την άλλη η έλξη των πολύ χρήσιμων και πολλών addons και η γενική ιδέα ότι ο Firefox προσφέρει μεγαλύτερη ασφάλεια κάνει τους χρήστες διστακτικούς για μια αλλαγή. Δεν έχουν και άδικο, όσον αφορά τα addons. Όσον αφορά την ασφάλεια, είμαι σίγουρος ότι κανείς δεν μπορεί να μας αποδείξει ποιος είναι ο πιο ασφαλής browser. Ας μην ξεχνάμε ότι μετράει και ποιο λειτουργικό τρέχετε. Έτσι, ο ΙΕ7, μπορεί να θεωρηθεί πολύ ασφαλής browser στα Vista, πολύ λιγότερο στα XP. Όπως και ο Firefox όταν τον τρέχετε σε περιβάλλον linux, θεωρείται πάρα πάρα πολύ ασφαλής. Σε κάθε περίπτωση η μέχρι τώρα η ιστορία των fixes που εκδόθηκαν τόσο για IE7 όσο και τον Firefox δείχνει ότι ακόμα και αν μας τους στολίζανε ως ασφαλείς browsers, τρύπες είχαν και μάλιστα σοβαρές. Οπότε ας κόψουν το παραμύθι περί πιο ασφαλής κτλ.

Τι να κάνει κάποιος λοιπόν;

Ας δούμε τις εναλλακτικές λύσεις.

ΙΕ7, Internet Explorer 7 : προσωπικά προτείνω τη χρήση του μόνο σε vista και πάλι με προσοχή. Η αλήθεια είναι πως δεν έχω διαβάσει πάρα πολλά για την ασφάλεια της έκδοσης 7, ωστόσο όταν κάτι γεννηθεί προβληματικό δύσκολα αλλάζει. Μακάρι η αλλαγή να έγινε και η έκδοση 7 να αποδειχθεί ασφαλής και ακόμη περισσότερο η έκδοση 8 της οποίας ήδη έγιναν διαθέσιμες beta versions. Προσωπικά η Microsoft πρέπει να κερδίσει ξανά την εμπιστοσύνη μου και αυτό απαιτεί χρόνο. Και ας πούμε και το άλλο. Όσο χρησιμοποίησα τον ΙΕ7 σε XP, διαπίστωσα προβλήματα και crashes. Συνεπώς δεν είναι ότι δεν με πείθει μόνο από άποψη ασφάλειας, έχει και άλλα προβλήματα.

Opera : προσπαθώ πραγματικά να καταλάβω τους ανθρώπους που καθορίζουν τις γραμμές ανάπτυξης της Opera. Ξέρουν ότι υστερούν σε σχέση με τον Firefox κυρίως στα addons. Ξέρουν επίσης και για bugs που μένουν πολύ καιρό χωρίς διόρθωση. Τι κάνουν για αυτό; Μάλλον τίποτα ή αν κάνουν καθυστερούν υπερβολικά. Ειλικρινά δεν θα μπορούσα να φανταστώ καλύτερο browser από την Opera με τα addons του Firefox. Δυστυχώς η φαντασία μου δε βρίσκει και δε νομίζω ότι θα βρει ανταπόκριση στην πραγματικότητα. Η Opera μου αρέσει πολύ, ωστόσο δεν με πείθει εντελώς στην καθημερινή χρήση, αλλά μάλλον οφείλεται στα χρόνια που έκανα με Firefox.

Παράγωγα του IE7, τύπου Maxthon και Avant : σίγουρα σοβαρές προσπάθειες και παρέχουν αξιόλογες υπηρεσίες. Η καρδιά τους είναι κοινή με αυτή του internet explorer, οπότε σε πρώτη φάση μπορούμε να πούμε τα ίδια με όσα είπαμε για τον browser της Microsoft. Οι δημιουργοί τους βέβαια ισχυρίζονται ότι επιφέρουν βελτιώσεις και όσον αφορά την ασφάλεια. Παραμένουν όμως ισχυρισμοί τους για ένα προϊόν τους. Με τη χρήση τους μου προκύπτει το συναίσθημα όταν πίνω γάλα που έχω μέρες στο ψυγείο και δεν είμαι σίγουρος αν έχει χαλάσει, έχει αρχίσει να χαλάει, ή αν είναι καλό. Γενικώς αν επισκέπτεστε μόνο σελίδες από γνωστά και δοκιμασμένα sites, δεν ψάχνετε στο web cracks, keygens και warez, και το porn δεν είναι στα ενδιαφέροντά σας, τότε γιατί όχι χρησιμοποίηστε τον Maxthon ή τον Avant. Προσωπικά προτιμώ τον Maxthon.

K-Meleon : όλα τα λεφτά; Δυστυχώς όχι. Του λείπουν πολλά. Αλλά αν είστε τύπος που θέλετε πολλά tabs ανοιγμένα και την ασφάλεια που παρέχει το engine Gecko, η βάση που χρησιμοποιεί και ο Firefox, και δε θα σας λείψουν τα addons του Firefox, τότε ο K-Meleon είναι η καλύτερη επιλογή που έχετε να κάνετε.

Flock : δεν τον έχω δοκιμάσει ακόμη. Τις επόμενες μέρες ίσως.

Προσωπικά, αν λάβω υπόψην μου τα pc μου, τα λειτουργικά που τρέχω και τις συνήθειες μου online, καταλήγω ότι ο Firefox είναι μια απογοήτευση. Προς το παρόν χρησιμοποιώ K-Meleon και Opera, ελπίζοντας στη συνεχή βελτίωσή τους και στην επίλυση των προβλημάτων του Firefox.

Πιστέψτε με ήμουν πολύ ευγενικός με τον Firefox, δεν ήμουν καθόλου ευγενικός όταν έκλεινε στη φάτσα μου με 15 tabs ανοιχτά, και ξαναέκλεινε πάλι, λίγη ώρα μετά στο restored session. Τα όσα λέω, εννοείται ότι προέρχονται από προσωπικές εμπειρίες, ωστόσο πολλά από αυτά που αναφέρω βρίσκονται σε χιλιάδες σελίδες στο web και ειδικότερα στο support forum της Mozilla.

Advertisements

No comments yet»

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: