Altervedo’s Weblog

Web and tech

Οι φωτογραφίες σας στην τράπεζα

Swiss Picture bank logoΟι Ελβετοί το έχουν το κόλλημα με τις τράπεζες, αυτό είναι γνωστό. Ωστόσο, η τράπεζα για την οποία θα σας μιλήσω σήμερα είναι διαφορετική. Πρόκειται για μια τράπεζα φωτογραφιών, ή πιο απλά και πιο σωστά…πρόκειται για μια υπηρεσία ασφαλούς φύλαξης ψηφιακών φωτογραφιών. Η Swiss Picture Bank, μας υπόσχεται ασφαλή και σίγουρη αποθήκευση των αγαπημένων μας φωτογραφιών για 30 χρόνια. Το κόστος; 3 cents για κάθε φωτογραφία για 30 χρόνια αποθήκευση ή 6 cents για 99 χρόνια αποθήκευση.

Με το που ανεβάζετε μια φωτογραφία σας στην Swiss Picture Bank, αυτόματα δημιουργούνται διάφορα αντίγραφά της, κρυπτογραφούνται και στη συνέχεια αποθηκεύονται σε servers σε διαφορετικά datacenters. Έτσι, υπάρχει εγγύηση της privacy διαμέσω της κρυπτογράφησης των αρχείων και redundancy με την αποθήκευση πολλών αντιγράφων σε διάφορους servers σε διαφορετικά datacenters στην Ελβετία. Θεωρητικά, μόνο μια μαζική καταστροφή όλων των datacenters της Ελβετίας θα μπορούσε να σας κάνει να χάσετε τις φωτογραφίες. Τι να σκεφτώ; Μια ατομική βόμβα; Αλλά αν σκάσει ατομική βόμβα στην Ελβετία αμφιβάλλω αν θα νοιάζεστε για τις φωτογραφίες σας. Στην πραγματικότητα μια σημαντική δυσλειτουργία της υπηρεσίας θα μπορούσε εξίσου να θέσει σε κίνδυνο τις φωτογραφίες σας, ωστόσο οι πιθανότητες είναι μηδενικές έως ελάχιστες.

Γιατί κάποιος να χρησιμοποιήσει μια τέτοια υπηρεσία; Βασικός λόγος είναι ότι επιθυμεί την καλύτερη δυνατή φύλαξη για τις φωτογραφίες του. Άλλος σημαντικός λόγος είναι η μη απόλυτη εμπιστοσύνη σε σκληρούς δίσκους και άλλα συστήματα backup όπως τα cd/dvd. Εκτός από το γεγονός ότι φοβάσαι μήπως χαλάσει ο σκληρός ή ότι ο δίσκος dvd μπορεί ξαφνικά να μην μπορεί να διαβαστεί, υπάρχει και ο φόβος κλοπής ή και καταστροφής τους μέσα στο σπίτι. Έτσι, η ιδέα τα κάνω backup σε δύο σκληρούς και ταυτόχρονα και σε 2-3 dvd μπορεί να ακούγεται super ασφαλής ωστόσο δε σας προστατεύει από κλοπή ή πιθανή καταστροφή τους από ανθρώπινο λάθος, μια πυρκαγιά ή μεγάλες φυσικές καταστροφές.

Οκ, και γιατί να μην χρησιμοποιήσω κάποια άλλη υπηρεσία online που είναι και δωρεάν; Έχετε δίκιο, θα ήταν μια λύση. Ωστόσο καμιά άλλη υπηρεσία online αποθήκευσης φωτογραφιών δεν σας εγγυάται προστασία της privacy σας με κρυπτογράφηση και το σημαντικότερο… δεν σας εγγυάται ότι «αύριο» θα βρείτε τις φωτογραφίες σας εκεί που τις αφήσατε σήμερα. Στους όρους που αποδεχόμαστε κατά την εγγραφή μας σε διάφορες online υπηρεσίες αποθήκευσης φωτογραφιών, συνήθως υπάρχει παράγραφος που περιορίζει τις ευθύνες της υπηρεσίας σε περίπτωση καταστροφής ή εξαφάνισης των φωτογραφιών σας.

Δηλαδή την Swiss Picture Bank μπορώ να την εμπιστευτώ; Η γνώμη μου είναι ότι μπορείτε να την εμπιστευτείτε σε μεγάλο βαθμό. Τίποτα σε αυτή τη ζωή δεν είναι 100% σίγουρο. H Swiss Picture Bank φέρνει ως εγγύηση την PFG (Picture Guarantee Foundation), μια μη κερδοσκοπική οργάνωση που εγγυάται την ασφάλεια των φωτογραφιών σας για το χρονικό διάστημα που επιλέξατε, «ασφαλίζοντας» τα απαραίτητα χρήματα που θα απαιτηθούν ως έξοδα για την αποθήκευση των φωτογραφιών σας. Τέλος, και εδώ είναι κάτι που δε μου αρέσει, η Swiss Picture Bank σας εγγυάται επιστροφή χρημάτων αν κάτι κακό συμβεί. Αν έχετε πληρώσει 3 cents για μια φωτογραφία και αυτή χαθεί, θα σας επιτρέψει 30 φορές τα 3 cents σας, δηλαδή 90 λεπτά. Θεωρώ το ποσό γελοίο και μια μουντζούρα στο συνολικό image αξιοπιστίας που παρουσιάζει η συγκεκριμένη υπηρεσία. Η τόσο μικρή αποζημίωση, δυστυχώς, μου δημιουργεί κάποιες αμφιβολίες. Θα περίμενα κάτι πολύ πιο ουσιαστικό. Αν είχα τη διάθεση να καταλάβω γιατί το κάνουν, θα έλεγα ότι περισσότερο εφάρμοσαν αυτόν τον κανόνα για να αποφύγουν, στην πολύ μικρή εκείνη περίπτωση που κάτι συμβεί, κάποιος να τους ζητήσει αστρονομικά ποσά για μια φωτογραφία. Κάτι που θα μπορούσε να κάνει μιας και οι φωτογραφίες έχουν συχνά τεράστια συναισθηματική αξία. Από μόνο του αυτό το γεγονός τονίζει αυτό που είπα και πριν. Τίποτα σε αυτή τη ζωή δεν είναι 100% σίγουρο. Οι άνθρωποι της Swiss Picture Bank το ξέρουν.

Βέβαια, νοιώθω την ανάκη να σας τονίσω ξανά ότι οι πιθανότητες, τεχνικά και θεωρητικά, με το σύστημα της Swiss Picture Bank, να συμβεί κάτι άσχημο είναι σχεδόν μηδενικές.

Η Swiss Picture Bank σας παρέχει την εφαρμογή desktop Photobot Guardian για μια μεγαλύτερη ευκολία χρήσης της υπηρεσίας. Δυστυχώς το Photobot Guardian δουλευει μόνο σε περιβάλλον Windows 2000 και XP. Επίσης δεν αναφέρεται αν υπάρχει απόλυτη συμβατότητα με Windows Vista, ωστόσο μου φαίνεται λογικό να υποθέσω ότι η εφαρμογή θα δουλεύει εξίσου καλά και στo πιο πρόσφατο λειτουργικό της Microsoft.

No comments yet»

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: