Altervedo’s Weblog

Web and tech

Κοινή τιμή για το eee PC με Windows και εκείνο με linux

Σύμφωνα με τον τιμοκατάλογο του BestBuy.com, τόσο η έκδοση του eee PC με προεγκατεστημένα τα Windows XP όσο και εκείνη με Linux Xandros θα κοστίζουν 399$. Γεγονός αξιοπερίεργο, μιας και υποτίθεται ότι ο καταναλωτής θα έπρεπε για την έκδοση με XP να φορτωθεί το κόστος της άδειας χρήσης των XP.
BestBuy.com screenshot

H πολιτική αυτή είναι απλά μια αρχική προσφορά ή κρύβει κάτι άλλο; Συγκρίνοντας τα χαρακτηριστικά των δύο εκδόσεων δεν προκύπτουν ουσιαστικές διαφορές. Πρόκειται στην ουσία για τα ίδια μηχανήματα. Άρα γιατί η ίδια τιμή; Αν το γεγονός αυτό δεν είναι μια ιδιαιτερότητα του BestBuy.com, αλλά αποδειχθεί μια ευρύτερη πολιτική της Asus, τότε πιθανότατα θα είναι πολλοί αυτοί που θα ζητήσουν εξηγήσεις για την τιμή του eee PC με Xandros και θα συμπεράνουν, όχι άδικα, ότι το αγόρασαν σχετικά ακριβό.

Δε θα ήθελα να υποθέσω μια ισχυρή συμμαχία της Asus με τη Microsoft. Η Asus φάνηκε να προωθεί με την επιλογή του Xandros και του eee PC το Linux και γενικότερα το Open Source. Αν αποδειχθεί ότι η τιμή του eee PC με Windows θα είναι τελικά ίδια με αυτή του eee PC με Xandros, θα πρέπει να συμπεράνουμε μια στροφή στην πολιτική της Asus, προς όφελος της Microsoft. Δε νομίζω ότι κάποιος θα πάει να αγοράσει την έκδοση με linux όταν μπορεί να αγοράσει με τα ίδια χρήματα την έκδοση με XP. Εξάλλου όλοι ξέρουν ότι μπορούν οι ίδιοι να εγκαταστήσουν αμέσως το linux δωρεάν.

Αλλά μπορεί να μην είναι τόσο αλλαγή στρατηγικής της Asus, αλλά κυρίως της Microsoft. Ίσως η Microsoft, αποφάσισε να ξεπουλήσει στην κυριολεξία τα XP, μόνο και μόνο για να εμποδίσει μια μαζική εξάπλωση του Linux διαμέσω των εκατομμυρίων eee PC που θα πουληθούν.

Advertisements

4 Σχόλια»

  tlejico wrote @

Φίλε, μια και προφανώς είσαι γνώστης του αντικειμένου, λύσε μου σε παρακαλώ αν μπορείς μια απορία. Γιατί η Asus δεν έχει φροντίσει το Eee PC της να το βρίσκει κανείς εύκολα σε κάθε μεγάλη αλυσίδα καταστημάτων; Διόρθωσέ με αν κάνω λάθος, αλλά στην Ελλάδα μπορεί να το βρει κανείς μόνο μέσω ηλεκτρονικών καταστημάτων, τύπου e-shop.gr, έτσι; Έχω κατάστημα/σημείο διανομής της e-shop πίσω από το σπίτι μου στη Θεσσαλονίκη, πήγα και ζήτησα να δω το συγκεκριμένο laptopάκι από κοντά, να το πάρω στα χέρια μου, να απλώσω τα δάκτυλά μου στο πληκτρολόγιό του, και φυσικά οι υπάλληλοι εκεί μου είπαν ότι αυτό μπορεί να γίνει μόνο αν το παραγγείλω και το αγοράσω. Μα πώς μπορώ να το παραγγείλω αν πρώτα δεν το δω με τα μάτια μου; Εκείνο που με καίει εμένα είναι να δω πόσο manageable είναι το πληκτρολόγιό του, κι αυτό φυσικά δεν μπορώ να το διαπιστώσω μέσω των φωτογραφιών που βρήκα στην ιστοσελίδα της Asus. Έχεις ιδέα αν μπορώ να το βρω σε κάποια δευτεροκλασάτη αλυσίδα καταστημάτων; Λέω δευτεροκλασάτη γιατί τις μεγάλες τις έχω τσεκάρει ήδη, και μάζεψα ένα κάρο «όχι»…

  altervedo wrote @

Καλημέρα. Δυστυχώς τα eee PC φτάνουν σε όλες τις χώρες της Ευρώπης κατά κύματα και με το σταγονόμετρο. Δεν είναι πρόβλημα μόνο ελληνικό η μη διάθεση μεγάλων αριθμών της συγκεκριμένης συσκευής. Πρόβλημα ελληνικό είναι η διάθεσή του κυρίως διαμέσω κάποιων eshops όπως λες και εσύ και όχι γενικότερα από πολλούς. Αν και σε όλες τις χώρες παρατηρείται ότι κάποιοι έχουν κάποιου τύπου προτεραιότητα ειδικά όσον αφορά την προμήθεια συσκευών/κάποιων μοντέλων με μεγάλη ζήτηση.

Δε γνωρίζω τις πολιτικές του e-shop.gr αλλά θεωρώ απαράδεκτο το γεγονός ότι δεν σου επιτρέπουν τουλάχιστον να δεις τη συσκευή από κοντά (δεν ξέρω αν το σημείο διανομής είναι απλά σημείο διανομής ή και κανονικό μαγαζί).

Ειδικά για τη Θεσσαλονίκη δεν έχω ιδέα που μπορείς να το βρεις. Sorry.

Θα σου πω κάτι άλλο όμως. Με το που έθεσες το θέμα, πήγα και διάβασα κάποια πράγματα στο e-shop.gr. Να σου πω την αλήθεια, είχα την ιδέα, αν έχεις μεγάλη μα μεγάλη όρεξη να δοκιμάσεις το eee PC να χρησιμοποιήσεις τις δυνατότητες που σου δίνει ο νόμος. Στη συγκεκριμένη περίπτωση και αφού αφορά αγορά online ίσως θα μπορούσες να χρησιμοποιήσεις το δικαίωμα επιστροφής του προϊόντος λόγω του ότι δε θα καλύπτονταν οι προσδοκίες σου.
Βασικά στην Ευρώπη για τις αγορές online ισχύει ότι ο πελάτης έχει δικαίωμα μέσα σε 7 ημέρες να επιστρέψει το προϊόν αν απλά και μόνο δε ν του αρέσει.

Δυστυχώς η πολιτική του e-shop.gr (διάβασε εδώ http://www.e-shop.gr/how_return.phtml) δεν είναι ξεκάθαρη και θα έλεγα ότι πολλά κάνει αλλά σίγουρα δεν προωθεί και δε διευκολύνει τις αγορές online.
Οπότε θα ήταν ρίσκο για σένα να εφαρμόσεις την ιδέα που είχα. Δηλαδή, και επαναλμβάνω, αν είχες μεγάλη μεγάλη μεγάλη όρεξη να αγγίξεις το eee PC, θα μπορούσες να το παραγγείλεις και αν δε σε βολεύει το στέλνεις πίσω. Έτσι θα έπρεπε να λειτουργούν τα eshops μιας και ακριβώς δεν υπάρχει φυσική επαφή. Δυστυχώς η πολιτική που εφαρμόζει το e-shop.gr είναι πολιτική που σε βάζει σε ρίσκο. Δεν μπορούμε να είμαστε σίγουροι ότι θα δεχθούν το προϊόν πίσω, αν και κατά τη γνώμη μου θα έπρεπε με βάση τον νόμο (όσον αφορά τουλάχιστον τις πρώτες 7 ημέρες).

Αλλά πέρα από τα eshops, νόμους, δικαιώματα επιστροφής κ.α. Θα μου επιτρέψεις να σου δώσω μια συμβουλή. Κάνε υπομονή μερικούς μήνες, να φτάσουν στην αγορά το eee PC 900 και όλα τα άλλα μικρά που ξεφυτρώνουν με γρήγορους ρυθμούς από διάφορες εταιρείες. Τότε να είσαι σίγουρος ότι και θα έχεις μεγαλύτερες πιθανότητες να μην κάνεις λάθος αγορά, αλλά και θα πάρεις ένα σοβαρό μηχάνημα.

Είμαι fan των eee PC αλλά αν δεν είχα συλλεκτικές μανίες σε καμιά περίπτωση δε θα αγόραζα ένα pc με 7″ οθόνη σαν το eee PC 701. Περίμενε τα νέα μοντέλα με 8.9″ οθόνη και φυσικά περίεμενε να ηρεμήσουν λίγο οι τιμές.

Αν ο βασικός σου προβληματισμός είναι το μέγεθος του πληκτρολογίου θα σου συνιστούσα να έχεις το νου σου για το Mini-Note της HP(έγραψα χθες για αυτό). Διαθέτει το μεγαλύτερο πλκτρολόγιο από όλα τα μικρά που έχουν βγει.

Χωρίς να θέλω να σε κουράσω επανέρχομαι λίγο στις πολιτικές επιστροφής των e-shops. Αν επισκευθείς το amazon.co.uk θα δεις ότι υπάρχει η πολιτική επιστροφής των 30 ημερών (http://www.amazon.co.uk/gp/help/customer/display.html?nodeId=502480), για την οποία και το Amazon εφαρμόζει αυτά που λέει το e-shop.gr, αλλά το amazon.co.uk εφαρμόζει και μια άλλη πολιτική (ευρωπαϊκός νόμος) που το ονομάζει Your Statutory Rights(http://www.amazon.co.uk/gp/help/customer/display.html?nodeId=1161020). Με βάση αυτή την πολιτική του δέχεται επιστροφές μέσα σε 7 ημέρες, χωρίς να σου λέει το θέλω πίσω χωρίς να το έχεις αγγίξει. Το μόνο που επιβαρύνεσαι είναι τα έξοδα αποστολής για την επιστροφή του προϊόντος. Αυτός είναι ο σωστός τρόπος λειτουργίας των e-shops. Ο πελάτης πρέπει να μπορεί να επιστρέψει ένα προϊόν μέσα σε 7 ημέρες από την αγορά ακόμα και αν το έχει ανοίξει, ακόμα και αν το έχει χρησιμοποιήσει, αρκεί να μην έχει προκαλέσει ζημιές. Και είναι λογικό, πώς γίνεται να δω αν τα δαχτυλά μου χωράνε στα πλήκτρα αν δεν ανοίξω τη συσκευασία (κύριοι του e-shop).

Update: Με μία έρευνα που έκανα φαίνεται ότι ο νόμος στην Ελλάδα απαιτεί την επιστροφή του προϊόντος στηνα αρχική του κατάσταση (χωρίς να έχει ανοιχθεί ή χωρίς την καταστροφή προστατευτικών αυτοκόλλητων στη συσκευασία αν υπάρχουν). Οπότε το e-shop.gr φαίνεται να είναι εντάξει απέναντι στο νόμο, ωστόσο δεν είναι καθόλου εντάξει απέναντι στη λογική και την ιδέα του ηλεκτρονικού εμπορίου.

  tlejico wrote @

Πρώτα απ’ όλα, ευχαριστώ για την απάντηση. Το post σου για το HP 2133 δεν το είδα χθες, όμως αφού σου έγραψα, συνέχισα να ψάχνω στο ίντερνετ και κατά λάθος έπεσα στο review του pcmag για το HP. Ομολογώ ότι… τσιμπήθηκα μαζί του. Βλέπω ότι η φθηνότερη έκδοσή του (η οποία είναι ΥΠΕΡαρκετή για τη χρήση που εγώ θέλω να κάνω) είναι στα 500 δολάρια, δηλαδή στα 320 ευρώ, δηλαδή όσο έχει στο e-shop το Eee PC. Διάβασα ότι σε καταστήματα στις Ηνωμένες Πολιτείες θα είναι πριν το τέλος του μήνα. Το… ζόρι μου είναι ότι την επόμενη Κυριακή φεύγω ταξίδι (ΗΠΑ-Μεξικό), είμαι κολλημένος με το γράψιμο, γι’ αυτό μπήκα στη διαδικασία να αγοράσω ένα λάπτοπ μικρότερο από αυτό που ήδη έχω, και το οποίο σε ταξίδια έχει αποδειχθεί μπελάς. Αν παίρνεις ένα αεροπλάνο προς έναν συγκεκριμένο προορισμό και αράζεις σε ΕΝΑ μέρος για όλες τις ημέρες του ταξιδιού σου, τότε δε νομίζω ότι είναι πρόβλημα να κουβαλάς μαζί σου το λάπτοπ. Αν όμως πηγαίνεις backpacking και μέσα σε τρεις βδομάδες στριμώχνεις δέκα πόλεις, αν κάθε δεύτερη-τρίτη μέρα πρέπει να κουβαλάς το λάπτοπ πάνω σε λεωφορεία, τρένα, πλοία και δε συμμαζεύεται, τότε το πράγμα βρωμάει… Έχεις δίκιο όμως, κι εγώ έχω την εντύπωση ότι τους προσεχείς μήνες θα βγουν σούπερ μηχανήματα και σε πολύ καλές τιμές, οπότε όσο κι αν με… τρώει το χέρι να αγοράσω είτε το Eee είτε το HP, θα… κρατηθώ, και για τελευταία φορά στο συγκεκριμένο ταξίδι θα πάρω ξανά το δικό μου λάπτοπ (ωωωωχ).
Όσο για τη δυνατότητα επιστροφής του Eee στο e-shop, δεν μπήκα καν στη διαδικασία να το ψάξω, επειδή είμαι… στριμμένος. Αν το e-shop δε με βοηθάει να γίνω πελάτης του (επιτρέποντάς μου να αγγίξω τη συσκευή πριν την αγοράσω), ας γίνει το δικό του… Θα ζήσω και χωρίς να τους δώσω τα 320 ευρώ μου. Έχω ήδη αγοράσει πράγματα από αυτούς, είμαι ικανοποιημένος, αλλά στη συγκεκριμένη περίπτωση κάνουν φάουλ, το συγκεκριμένο προϊόν επιβάλλεται να το έχουν σε κάθε μεγάλο κατάστημά τους, έστω και μία πλαστική ρέπλικά του σε κανονικές διαστάσεις. Αυτή είναι η γνώμη μου.
Ευχαριστώ και πάλι για την απάντηση!

  altervedo wrote @

Συμφωνώ μαζί σου όσον αφορά τα προβλήματα μετακίνησης με τα κλασσικά laptops. Τα έχω περάσει κι εγώ. Και να ήτανε μόνο το laptop!!! Σε κάθε ταξίδι θέλω ειδικό βαλιτσάκι για τα ηλεκτρονικά και φορτιστές…

Πάντως πιστεύω το να περιμένεις αυτή τη στιγμή να δεις τις εξελίξεις είναι ό,τι καλύτερο. Τον Ιούνιο αναμένονται οι περισσότερες εξελίξεις. Συνεπώς πιστεύω ότι μέσα στο καλοκαίρι, βαριά Σεπτέμβριο ο καθένας θα βρει στην αγορά ένα αξιόλογο μηχάνημα που πάνω κάτω θα ικανοποιεί τα γούστα του.

Συμφωνώ μαζί σου και στο πως βλέπεις τη σχέση καταστήματος-πελάτη.

Σου εύχομαι καλό ταξίδι και καλή διασκέδαση, καλές δουλειές.
Ευχαριστώ και εγώ για την απάντηση και τη συμμετοχή σου.


Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: