Altervedo’s Weblog

Web and tech

Κινητό «μιας χρήσης» στα 13 ευρώ σύντομα και στην Ευρώπη

Η Αμερικάνικη Hop-On ανακοίνωσε ότι 10.000 κομμάτια του κινητού της «μιας χρήσης» αποκτήθηκαν στην Ευρώπη. Πρόκειται για μια δοκιμαστική αγορά. Συμπέρασμα…σύντομα θα δούμε στην Ευρώπη, πιθανότατα όλα θα ξεκινήσουν από την Αγγλία, το πρώτο κινητό μιας χρήσης.

Στην ιστοσελίδα της Hop-On κατάφερα να βρω μόνο το μοντέλο HOP-1900, το οποίο είναι όμοιο με το κινητό που θα φτάσει στην Ευρώπη, με τη διαφορά ότι το 1900 είναι CDMA κινητό, ενώ στην Ευρώπη αναμένουμε ένα μοντέλο μόνο GSM. Το ευρωπαϊκό HOP θα κοστίζει 13 ευρώ και θα πωλείται κυρίως από δίκτυα κινητής τηλεφωνίας.

Πρόκειται για ένα κινητό GSM ( 900/1800 MHz ) με Infineon chipset, χωρίς οθόνη και μικρών διαστάσεων 112 x 46 x 17 mm. Θα διαθέτει μόνο πληκτρολόγιο για κλήσεις, δεν υποστηρίζει μηνύματα κειμένου και θα παρέχει βασικές λειτουργίες ιστορικού κλήσεων ( 20 εισερχόμενες, 10 εξερχόμενες και 20 μη απαντημένες κλήσεις ). Είναι δυνατή η αποθήκευση 100 επαφών στον κατάλογο και 90 νούμερων γρήγορης κλήσης. Η μπαταρία ( Standard Li-Ion 720 mAh ) του θα είναι ικανή για 3 ώρες συνομιλίας και για 240 ώρες standby. Παρέχονται 12 ringtones. Προδιάθεση να δεχθεί ένα module GPS.

Πώς θα δουλεύει: Πιθανότατα αυτό θα αλλάζει από εταιρεία σε εταιρεία (κινητής τηλεφωνίας). Θα μπορούσα να υποθέσω ότι θα πάει κάπως έτσι:

  • Πάτε στο περίπτερο και αγοράζετε το κινητό για περίπου 13 ευρώ
  • Θα σας παρέχετε ένα συγκεκριμένο ποσό που θα μπορείτε να ξοδέψετε σε κλήσεις. Για παράδειγμα 5 ευρώ. Ίσως να υπάρξουν και πιο ακριβές εκδόσεις του κινητού που θα παρέχουν περισσότερο χρόνο ομιλίας. Έτσι, για παράδειγμα μπορεί να υπάρξει μια έκδοσή του που θα κοστίζει 20 ευρώ και θα παρέχει 10 ευρώ προς κατανάλωση.
  • Θα απαιτείται πιθανότατα κάποιος τρόπος ενεργοποίησης. Είτε μέσω web ( μάλλον δύσκολο) είτε καλώντας ένα συγκεκριμένο νούμερο.
  • Όταν τελειώσει ο διαθέσιμος χρόνος ομιλίας θα μπορείτε να πετάξετε το κινητό σας. Κάποιες εταιρείες ίσως θα παρέχουν μεθόδους ανανέωσης του χρόνου ομιλίας.

To HOP δίνει τη δυνατότητα στις εταιρείες να έχουν τη δικιά τους custom εμφάνιση ( branding ). Έτσι δεν αποκλείεται να χρησιμοποιηθεί και για διαφημιστικούς σκοπούς. Για παράδειγμα Cosmote και ΦΑΓΕ συνεργάζονται…παρέχουν το κινητό π.χ. με μια συσκευασία προσφοράς γιαουρτιού σε ακόμα πιο οικονομική τιμή…και πάνω στο κινητό θα υπάρχει διαφήμιση της ΦΑΓΕ. Αν παρατηρήσετε το HOP θα δείτε ότι το πάνω μέρος του μπορεί να χρησιμοποιηθεί για branding.

Το HOP απευθύνεται κυρίως σε ανθρώπους που ταξιδεύουν, σε καταστάσεις ανάγκης, όταν κάποιος μείνει από μπαταρία, σε γονείς που θέλουν να παρέχουν στα μικρά παιδιά τους ένα κινητό για κάποιο μικρό χρονικό διάστημα.

Το κινητό θα μπορεί να εξελιχθεί και σε μια kid-tracking συσκευή, πιστεύω με τη χρήση ενός module GPS, για το οποίο το HOP έχει προδιάθεση να το δεχθεί. Λειτουργία που μάλλον δύσκολα θα δούμε στην Ευρώπη.

Το HOP σίγουρα θα κάνει μόδα και θα αποτελέσει τον απόλυτο εχθρό της τηλεφωνικής κάρτας για τα δημόσια τηλέφωνα. Δεν μπορώ να φανταστώ τι θα συμβεί αν προκύψουν mods και hacks. Προσωπική μου γνώμη είναι ότι αν η Hop-On χειριστεί τη συσκευή της σωστά μέσω marketing και βρει τους σωστούς partners στην Ευρώπη θα κάνει πραγματικά τεράστια επιτυχία.

* Ελπίζω να ξεκινήσουν και προγράμματα συλλογής των κινητών που οι κάτοχοί τους δεν τα θέλουν πια. Η προστασία του περιβάλλοντος είναι πάνω και από το business.

** Σκέφτηκα ότι πιθανόν θα δούμε το HOP να αποτελεί και μια νέα τρέλλα για τους διάφορους μανιακούς συλλέκτες ή ακόμη και για επαγγελματίες που κάνουν συλλογές με σκοπό το κέρδος. Φανταστείτε κάποιος να συλλέξει όλα τα HOP με τα διάφορα brandings σε Ευρωπαϊκό ή παγκόσμιο επίπεδο.

Advertisements

No comments yet»

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: