Altervedo’s Weblog

Web and tech

Η Apple στο κυνήγι του OpenMac ή ενός φαντάσματος;

Μια ιστορία που έχει καταντήσει για γέλια. Η άποψή μου; Κάποιος καημένος πήγε να ξεκινήσει μια εταιρεία για να πουλάει υπολογιστές ( ίσως υπολογιστές που αρχικά θα έφτιαχνε στο γκαράζ του σπιτιού του ) με λειτουργικό Apple χωρίς να είναι από άποψης hardware Mac, και ξαφνικά βρέθηκε στο στόχαστρο όλου του σχετικού online τύπου. Ωστόσο, η μορφή και τα περιεχόμενα της ιστοσελίδας της Psystar, ίσως να δείχνουν ότι στο μυαλό των ιδιοκτητών κρύβονταν και μεγάλες φιλοδοξίες.

Κάποιοι μιλούν για vaporware και scam. Άλλοι για χοντρό αστείο.

Αλλά ας δούμε πως πήγαν τα πράγματα:

Εδώ και μέρες η αμερικάνικη Psystar, ανακοίνωσε τη διάθεση υπολογιστών που θα τρέχουν το λειτουργικό της Apple σε «κοινό» hardware. Με άλλα λόγια υπολογιστές Mac που δεν τους κατασκεύσασε η μαμά Apple, και σε τιμές που δεν έχουν καμμιά σχέση με τις «υπερβολικές» πραγματικά τιμές της Apple.

Πιο συγκεκριμένα: Η Psystar ανακοίνωσε τη διάθεση δύο μοντέλων που με «κοινό»/στάνταρντ hardware θα τρέχουν το λειτουργικό της Apple. Πρόκειται για ένα οικονομικό μοντέλο το Open Computer στα 399.99$ και ένα αρκετά πιο ακριβό, το Open Computer Pro με κόστος 999.99$. Τα χαρακτηριστικά τους:

Open Computer (399.99$) :

 • 2.2GHz Intel Core 2 Duo E4500 Processor
 • 2GB of DDR2 667 memory
 • Integrated Intel GMA 950 Graphics
 • 20x DVD+/-R SATA drive that is Lightscribe-capable
 • 4 rear USB Ports

Open Computer Pro:

 • Core 2 Duo E6750 (2.6 GHz)
 • 750GB σκληρός ( 7200 rpm, SATA )
 • GeForce 8600GT 512MB
 • 2GB Ram DDR2

Στις τιμές των μοντέλων πρέπει να προσθέσετε 155$ για το κόστος του λειτουργικού της Apple, Leopard.

Τα προϊόντα της PsyStar τράβηξαν αμέσως το παγκόσμιο ενδιαφέρον. Τράβηξαν όμως και την προσοχή της Apple και του σχετικού online τύπου.

Το νομικό τμήμα της Apple φαίνεται να ενεργοποιήθηκε αμέσως, αν και από την Apple επίσημα δεν έχει προκύψει λεξη για το όλο θέμα. Έτσι, σε πρώτη φάση φαίνεται να πέτυχε την μετονομασία των μοντέλων της Psystar από OpenMac σε Open Computer ( στην αλλαγή ονόματος ίσως να προχώρησε και από μόνη της η Psystar για την άμεση αποφυγή μηνύσεων). Στη συνέχεια, φαίνεται, πως η Apple κατάφερε να απαγορεύσει στην PsyStar να πουλάει τους υπολογιστές της με προεγκατεστημένο το Leopard και να παρέχει ένα δίσκο επαναφοράς του συστήματος (restore disc). Έτσι, λέγεται ( έχει σημασία γιατί λέω «λέγεται» θα διαβάσετε πιο κάτω ) ότι όταν κάποιος αγοράζει ένα Open Computer θα λάβει τον υπολογιστή, το λειτουργικό στο κουτί του και τον emulator EFI v8, που απαιτείται για την εγκατάσταση του Leopard σε «κοινό» hardware. Οπότε η εγκατάσταση του Leopard πρέπει αναγκαστικά να την κάνει ο πελάτης.

Θα ήταν ιδανικό να προκύψει μια τέτοια λύση; Ίσως. Ας μην ξεχνάμε ότι βασικό πλεονέκτημα των Macs είναι οτι δουλεύουν καλά, πολύ καλά. Αλλά το κάνουν σε συγκεκριμένο hardware. Δεν είναι λοιπόν σίγουρο ότι θα έχετε τις επιδόσεις και τη σταθερότητα ενός original Mac, όταν τον φτιάξετε οι ίδιοι ή αποκτήσετε έναν κλώνο Μαc.

Η ιστορία δεν σταματά εδώ. Είτε γιατί είναι τσιράκια της Apple, είτε γιατί πράγματι «όπου υπάρχει καπνός υπάρχει και φωτιά» ( βλ. * )o online, κυρίως, αμερικάνικος τύπος, χτύπησε ανελέητα την Psystar. Έγιναν detectives, προσπάθησαν να βρουν όλα τα στοιχεία που αφορούσαν την Psystar. Κατέληξαν σε δύο βασικά συμπεράσματα.

 • Η Psystar είναι μια πολύ μικρή εταιρεία
 • Δεν έχει παρελθόν

Πώς γίνεται μια τέτοια εταιρεία να ανοίγει πόλεμο με ένα θηρίο σαν την Apple;

Πρόκειται για ένα αστείο, για ένα scam ή πραγματικά βρέθηκε κάποιος που είναι απόφασισμένος να αντιμετωπίσει την Apple; Ακούστηκαν όλα.

(*) Την υπόθεση του scam την ξεκίνησε ένα περίεργο γεγονός. Στην ιστοσελίδα της Psystar άλλαξε ξαφνικά η διεύθυνση των γραφείων της. Αναγνώστης του gizmodo.com πήγε στις δύο διευθύνσεις και διαπίστωσε ότι η πρώτη ( παλαιά ) είναι μια ιδιωτική κατοικία και η δεύτερη ανήκει σε μια εταιρεία που παρέχει υπηρεσίες συσκευασίας, την USA Koen Pack. Ο ιδιοκτήτης της USA Koen Pack υποστήριξε στους ανθρώπους του Gizmodo ότι η εταιρεία του βρίσκεται στη συγκεκριμένη διεύθυνση εδώ και δυο χρόνια.

Από άλλες έρευνες προέκυψε ότι οι δύο ιδιοκτήτες της Psystar, είναι ιδιοκτήτες μιας σειράς άλλων εταιρειών που και αυτές δε φαίνεται να είναι παραγωγικές ή δεν φαίνονται πουθενά. Μόνο μία ακόμα εταιρεία είναι ενεργή, η FloridaTek, και της οποίας ιστοσελίδα υπολειτουργεί και συχνά λανθασμένα καλεί τους χρήστες στο κατέβασμα ενός αρχείου «floridatek.exe».

Το Tom’s Ηardware μίλησε με έναν από τους ιδιοκτήτες. Οι ιδιοκτήτες υποστηρίζουν ότι όσα δηλώνονται στην ιστοσελίδα της Psystar είναι πραγματικά και ότι είναι αποφασισμένοι να προχωρήσουν το business τους.

Τα προβλήματα της Psystar δεν περιορίζονται σε αυτά με την Apple ή με τους detectives δημοσιογράφους και αναγνώστες. Και ο Netkas, δημιουργός του EFI emulator, τους αποκαλεί ψεύτες. Κατηγορεί την Psystar για παραβίαση των όρων χρήσης του emulator που ο ίδιος δημιούργησε.

Για το θέμα μίλησε με τον πρόεδρο της Psystar το engadget. Από όσα γράφει το engadget φαίνεται ότι ο πρόεδρος της Psystar ζητούσε από τους ίδιους το τηλεφωνο του Netkas στη Ρωσσία, ενώ παρά τις υποσχέσεις του ότι θα τους τηλεφωνήσει για να τους μιλήσει για το θέμα, το engadget δεν έλαβε ξανά τηλεφώνημά του.

Αν ψάξετε το web θα βρείτε ίσως εκατοντάδες άρθρα σχετικά με την υπόθεση Psystar. Θα παρακολουθήσω την υπόθεση και θα σας ενημερώνω σχετικά. Πιθανότατα όλα θα λήξουν αθόρυβα και η Psystar ίσως εξαφανιστεί σαν μια σαπουνόφουσκα. Ωστόσο είναι καλύτερο να περιμένουμε νέες εξελίξεις.

Advertisements

1 σχόλιο»

  Η Psystar έκλεισε το online store της « Altervedo’s Weblog wrote @

[…] ετικέτα: Apple, OpenMac, Psystar Χθες σας μίλησα για την υπόθεση Psystar. Στην υπόθεση υπάρχουν […]


Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: