Altervedo’s Weblog

Web and tech

Το ebay θα πουλήσει το Skype;

To ebay αυτή την εβδομάδα ανακοίνωσε τα οικονομικά του αποτελέσματα για το πρώτο τετράμηνο του 2008. Η γενική εικόνα είναι πολύ θετική μιας και τα έσοδα αυξηθήκαν ( 22% ), ενώ προκύπτει ότι οι τομείς στους οποίους δραστηριοποιείται το group ebay, δεν υποφέρουν από την οικονομική κρίση των τελευταίων χρόνων.

Δύο τα ανησυχητικά στοιχεία στην οικονομική έκθεση του ebay. Το core business του δε φαίνεται να έχει ικανοποιητικούς ρυθμούς ανάπτυξης όσον αφορά τον αριθμό των χρηστών ( μόλις 1% αύξηση ). Όταν αναφέρω core business εννοώ το ebay ως υπηρεσία δημοπρασιών. Στην ουσία το ebay group, φαίνεται να απολαμβάνει μεγάλες ροές cash από το PayPal και μεγάλες ροές χρηστών από το Skype ( 33 εκατομμύρια χρήστες το τελευταίο τετράμηνο, με συνολική βάση χρηστών στα 309 εκατομμύρια χρήστες ).

Το Skype από την άλλη φαίνεται να μην καταφέρνει να παράγει μεγάλα κέρδη. Σύμφωνα με αναλυτές, με το σημερινό μοντέλο business του Skype, δύσκολα θα υπάρξουν εντυπωσιακές πρόοδοι όσον αφορά τα έσοδα. Επίσης, το ebay group δεν κατάφερε ακόμα να χρησιμοποιήσει το Skype σε συνδυασμό με τις άλλες υπηρεσίες του και ειδικότερα με το ebay.

Αυτή η αδυναμία παραγωγής μεγάλων κερδών και εκμετάλλευσης των τεχνολογιών του Skype προς όφελος του group, θέτουν θέμα για το αν το Skype έχει λόγω ύπαρξης στο εσωτερικό του group.

Η αλήθεια είναι ότι το Skype δουλεύει ιδανικά σαν standalone εταιρεία. Δυσκολέυεται όμως να υπηρετήσει τα συμφέροντα του group στο οποίο ανήκει.

Στους Financial Times ο CEO του ebay, Donahoe, δήλωσε

What we’re testing this year are the synergies

και στη συνέχεια προχώρησε στη δήλωση που ξεκίνησε την όλη ιστορία για πώληση του Skype:

If the synergies are strong, we’ll keep it in our portfolio. If not, we’ll reassess it.

Όπως αναμενόταν, ξεκίνησαν άμεσα οι υποθέσεις για πιθανούς αγοραστές. Στα στόματα των περισσότερων ακούστηκε το όνομα Google.

Η ουσία είναι ότι προς το παρόν το Skype δεν πωλείται και κατά πάσα πιθανότατα δε θα πουληθεί.

Ο Donahoe ως νέος CEO δεν φέρνει την ευθύνη της αγοράς του Skype ( περίπου 3 χρόνια πριν ). Ωστόσο να είστε σίγουροι ότι θα πρέπει να εξηγήσουν στους μετόχους τους γιατί τότε αγόρασαν το Skype ( ξοδεύοντας δισεκατομμύρια ) όταν δεν ήξεραν τι να το κάνουν.

Προσωπική μου άποψη είναι ότι η δήλωση του CEO του ebay, καμιά σχέση δεν έχει με την πώληση του Skype.

Αυτό που θέλει να πει είναι ότι πρέπει να γίνουν αλλαγές…πρέπει να βγάλουμε περισσότερα χρήματα.

Αυτό το μήνυμα πάει 1. προς την ομάδα του Skype…κύριοι ετοιμαστείτε να αλλάξετε μοντέλο business….τι θα λέγατε για την εισαγωγή διαφημίσεων στο Skype, εξάλλου έχετε εκατοντάδες εκατομμύρια χρήστες και 2. προετοιμάζει όλους εμάς…είναι αναγκαίες οι αλλαγές…οπότε θα ανεχθείτε κάποια πράγματα ( π.χ. τις διαφημίσεις που ανέφερα πριν ).

Οι Chief Executives είναι γνωστό ότι έχουν ένα κόλλημα στη ζωή τους. Τα νούμερα. Θέλουν όλο και καλύτερα νούμερα και για να το πετύχουν πουλάνε και τη μάνα τους. Εξάλλου μην ξεχνάτε πως τα καλά νούμερα σημαίνουν για αυτούς δυνατότητες να προσληφθούν από μεγαλύτερες εταιρείες.

Advertisements

1 σχόλιο»

  Skype unlimited « Altervedo’s Weblog wrote @

[…] όταν σας έλεγα για τις δηλώσεις του Donahoe, CEO του ebay, σχετικά με την πώληση του Skype. Σας είχα αναφέρει πως οι δηλώσεις του λίγο είχαν να […]


Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: