Altervedo’s Weblog

Web and tech

Microsoft και Yahoo!, η σιωπή των αμνών

Η προθεσμία που είχε θέσει η Microsoft πέρασε (26 Απριλίου, περίεργο που είχε διαλέξει ημερομηνία που πεφτει ημέρα αργία, Σάββατο ). Υποτίθεται ότι με το πέρασμα της 26ης Απριλίου θα ξεκινούσαν οι «εχθροπραξίες» για μια «βίαιη» αγορά της Yahoo! από τη Microsoft. Τέτοιες κινήσεις δεν είδαμε. Το αντίθετο, την περασμένη εβδομάδα η Microsoft έπαιξε διπλό παιχνίδι. Από τη μια παρουσίαζε το πλάνο της για απόκτηση του Yahoo! ως υψηλής προτεραιότητας και από την άλλη άφηνε να εννοηθεί ότι μπορεί να κάνει και χωρίς το Yahoo!.

Η αλήθεια βρίσκεται κάπου στη μέση. Η Microsoft θέλει το Yahoo! ωστόσο δεν είναι διατεθειμένη να τα παίξει όλα για όλα.

Σήμερα μπορεί να είναι η big day. Πιθανότατα η Microsoft θα κινηθεί συγκρατημένα, αν και πολλοί υποστηρίζουν ότι οι κινήσεις που θα γίνουν θα είναι δυναμικές και σκληρές.

Η Microsoft κάτι πρέπει να κάνει για να σώσει τη φάτσα της στις διεθνείς αγορές. Δεν μπορεί να αφήσει το χρόνο να κυλά έχοντας ήδη αφήσει πίσω της μια προθεσμία που έθεσε η ίδια.

Η σιωπή που επικράτησε της τελευταίες μέρες μπορεί να σημαίνει δυο πράγματα. Ή πρόκειται για την ηρεμία πριν από τη μάχη στα χαρακώματα του χρηματιστηρίου ή οι δύο έχουν έρθει ήδη σε συμφωνία. Προσωπικά πιστεύω ότι έχει συμβεί το δεύτερο. Τα γεγονότα των τελευταίων εβδομάδων με έχουν οδηγήσει να πιστεύω ότι η συμφωνία υπάρχει εδώ και πολύ καιρό.

Τα βήματα είναι χαρακτηριστικά.

Η Microsoft εκδηλώνει ενδιαφέρον -> To Yahoo λέει οκ, το κοιτάμε το θέμα, αλλά θέλουμε πιο πολλά χρήματα ( σωστό, το Yahoo πρέπει να δείξει στους μετόχους του ότι επιδιώκει την καλύτερη δυνατή συμφωνία ) -> η Microsoft το παίζει ζόρικη…δεν μπορεί να δείξει στην αγορά ότι αγοράζει με βάση όσα της ζητάνε αλλά με βάση τις «σοβαρές» εκτιμήσεις που κάνει η ίδια -> ξεκινούν οι απειλές από μεριά Microsoft και ο καθορισμός της προθεσμίας για την έναρξη των εχθροπραξιών ( πρέπει να δείξει ότι όταν ανακοινώνει τις προθέσεις της και τα σχέδιά της ξέρει να επιδιώξει και την επίτευξή τους ) -> το Yahoo ξεκινά ψευδοσυνεργασίες π.χ. αυτή με το Google ( πρέπει να δείξει ότι αντιστέκεται αλλά και γιατί όχι…να αυξήσει τις πιθανότητες να ενισχύσει την πραγματική του αξία με σκοπό μια μικρή αύξηση των χρημάτων που θα λάβει από την Microsoft -> η Microsoft την εβδομάδα λήξης της προθεσμίας παίζει τον κλασσικό ρόλο του αγοραστή που θέλει να αγοράσει… τα πράγματα είναι δύσκολα…παίζεται…καλύπτει και τα οπίσθιά της μήπως κάτι πάει στραβά…λέγοντας ότι…εντάξει..ζούμε και χωρίς το Yahoo! -> τέλος…λήγει η προθεσμία…σιωπή.

Όταν οι managers σιωπούν μπορεί κάποιος να σκεφτεί δυο πράγματα. Κάπου το γλεντάνε μέχρι να ανοίξουν τα χρηματιστήρια…ή κάπου το γλεντάνε κλείνοντας συμφωνίες.

Η υπόθεσή μου για μια ήδη κλεισμένη συμφωνία, ενισχύεται και από το ότι άλλοι bigs όπως το Google, έχουν κι αυτοί κλειστά τα στόματά τους. Είναι φανερό ότι δε θέλουν να παίξουν το παιχνίδι που οργάνωσαν Yahoo! και Microsoft. Η Google την πάτησε λίγο με τη συνεργασία με την Yahoo! στον τομέα των διαφημίσεων…αλλά εντάξει την πάτησε δοκιμαστικά…μιας και η όλη ιστορία ήταν ένα test.

Βέβαια, όλα πρέπει να γίνουν σύμφωνα με τον νόμο και με σεβασμό για τις αρχές της αγοράς, οπότε αν ήδη υπάρχει συμφωνία είμαι περίεργος να δω πως θα το χειριστούν.

Αν πάλι οι υποθέσεις μου είναι εντελώς λανθασμένες τότε εδώ είμαστε να απολαύσουμε τη μάχη.

Η μέρα πιστεύω θα έχει να πει πολλά. Στην αναμονή λοιπόν…

Advertisements

No comments yet»

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: