Altervedo’s Weblog

Web and tech

Ποιός θα «φάει» τον Steve Ballmer;

Οι περισσότεροι θα γνωρίζετε τον Steve Ballmer. Τον «ιδιαίτερο» CEO της Microsoft, περισσότερο γνωστός στο ευρύ κοινό ως πρωταγωνιστής διαφόρων clips στο YouTube παρά για τις επαγγελματικές του δραστηριότητες. Η αλήθεια είναι ότι κάθε φορά που μιλά, ακόμη και αν μιλά για σοβαρά θέματα που αφορούν την Microsoft, διασκεδάζει – για να το πούμε κομψά – το κοινό.

O Ballmer, αρέσει σε πολλούς ωστόσο δεν αρέσει τόσο στην αγορά. Απρόβλεπτος στις κινήσεις του και γνώστης των πραγμάτων, διευθύνει την Microsoft από το 2000.

Το κλίμα γύρω από τον CEO της Microsoft φαίνεται να έχει αρχίσει να χαλάει. Το πρόβλημα δεν είναι στα νούμερα…με τα οποία ο Ballmer τα πάει μια χαρά…πράγματι τα κέρδη της Microsoft έχουν αυξηθεί και γενικότερα υπάρχει μια σχετική ικανοποίηση. Το πρόβλημα εντοπίζεται στην ουσία και στις στρατηγικές επιλογές.

Φτάνει να σκεφτεί κάποιος ότι τα Vista είναι στην ουσία παιδί του Ballmer ( αν και τα πράγματα δε δουλεύουν έτσι απλά σε εταιρείες σαν την Microsoft ). Τα Vista για πολλούς…δεν μιλώ για χρήστες…αλλά για άτομα μέσα στα οικονομικά παιχνίδια…αποτελούν μια σοβαρή ρωγμή στα θεμέλια της Microsoft, η οποία φαίνεται να χτίζει το μέλλον της με όχι άριστες προδιαγραφές. Και πιο πρόσφατα η ιστορία με την Yahoo!. Σύμφωνα με πληροφορίες του The Wall Street journal, σε συνεδρίαση που έγινε στην Microsoft, χθες, ακόμα δεν κατέληξαν οριστικά στο πως θα προχωρήσουν για την αγορά της Yahoo!. Ωστόσο, φαίνεται, να εξουσιωδότησαν τον Ballmer να αναλάβει, αν χρειαστεί, από μόνος του πρωτοβουλίες και να προχωρήσει την ιστορία ( είτε με κινήσεις «εχθρικές», απευθυνόμενος απευθείας στους μετόχους του Yahoo! για την αγορά των μετοχών, είτε βρίσκοντας κάποια συμφωνία ). Τι σημαίνει αυτό; Αν κάτι πάει στραβά…θα ξέρουμε ποιον θα κράξουμε.

Όλες οι κινήσεις της Microsoft υπό την διεύθυνση του Ballmer, για πολλούς, δίνουν μια γεύση αποτυχίας, άσχετα από το πως θα καταλήξει η ιστορία με την Yahoo!. Γιατί το image της Microsoft στην αγορά έχει χάσει την «λάμψη» του, η εταιρεία παρουσιάζεται ως αναποφάσιστη, μη δυναμική…δείχνει να φοβάται και να αποδέχεται πως δεν είναι απόλυτα σίγουρη για σημαντικές στρατηγικές αποφάσεις.

Ο Ballmer έχει να ξεμπερδέψει από τα Vista και από την υπόθεση Yahoo!.

Με τα Vista το πρόβλημα είναι πάρα πολύ σοβαρό, καθώς η εταιρεία απέτυχε όχι στο να παρέχει ένα λειτουργικό που δουλεύει…γιατί τα Vista μια χαρά δουλεύουν για τους περισσότερους…απέτυχε στο να παρέχει το λειτουργικό που ήθελε. Πολλοί, ακόμα και στο εσωτερικό της Microsoft είχαν φανταστεί τα Vista αρκετά διαφορετικά. Τα είχαν φανταστεί σαν αυτό που θα είναι πιθανότατα τα Windows 7. Δυστυχώς παρά τα χρόνια ανάπτυξης και στην ουσία την μη ουσιαστική πίεση για την διάθεση των Vista, η Microsoft δεν κατάφερε να υλοποιήσει στόχους που η ίδια είχε θέσει για το λειτουργικό της.

Γενικότερα, η θετική εικόνα που άρχισε να παρουσιάζει σε θέματα ασφάλειας με τη βελτίωση των επιδόσεων της στο patching, η κινητικότητά της για νέες τεχνολογίες και η στρατηγική της επίλογή να ποντάρει πολλά στο Web 2.0 με νέα projects, δε φαίνονται αρκετά για να ανατρέψουν τη γενικότερη εικόνα. Ας μην κοροϊδευόμαστε, η Microsoft είναι κυρίως μιας εταιρεία που παράγει λειτουργικά για home users, γραφεία και εταιρείες . Και θα παραμείνει έτσι για αρκετά χρόνια ακόμα. Συνεπώς αυτό που μετρά είναι οι επιδόσεις των λειτουργικών συστημάτων της.

H υπόθεση Yahoo! είναι λιγότερο σοβαρή, ωστόσο μπορεί να έχει άμεσες επιπτώσεις και να προκαλέσει ζημιά στο προφίλ της Microsoft στην αγορά. Αν κάτι πάει στραβά θα έχουμε να λέμε για χρόνια ότι η Microsoft έσπασε τη φάτσα της. Είναι περισσότερο θέμα κύρους παρά στρατηγικής ανάγκης η αγορά του Yahoo!…πλέον. O Ballmer θα χρεωθεί την όλη ιστορία. Και σε περίπτωση που δεν τα καταφέρει με την Yahoo! θα γκρεμιστεί το προφίλ του winner που παρουσιάζει. Άραγε θα μπορούσε ένας loser να μείνει CEO της Microsoft;

Advertisements

No comments yet»

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: