Altervedo’s Weblog

Web and tech

Οι εταιρείες παραγωγής παιχνιδιών τιμωρούν τους pc users

Είναι ξεκάθαρο ότι είμαστε από καιρό τιμωρία στη γωνία. Μιλάω για όλους τους pc users που ενδιαφέρονται να παίξουν παιχνίδια στο pc τους. Πρόκειται για μια τιμωρία που στο μέλλον θα την αντιληφθούμε όλο και περισσότερο.

«We are suffering currently from the huge piracy that is encompassing Crysis»…»I believe that’s the core problem of PC Gaming, piracy. To the degree PC Gamers that pirate games inherently destroy the platform»…»It was a big lesson for us and I believe we wont have PC exclusives as we did with Crysis in future. We are going to support PC, but not exclusive anymore.»

Αυτά είναι λόγια του Cevat Yerli, προέδρου του γερμανικού studio Crytek, δημιουργό του Crysis ( συνέντευξη στο κροατικό PCPlay ).

Και από την άλλη το GTA IV που βγήκε για PS3 και XBox στις 29 Απριλίου…ενώ για την έκδοση για PCs η Rockstar έχει μείνει στο no comment.

Η πορεία φαίνεται ότι έχει καθοριστεί. Όλα τα studios θα ποντάρουν στις κονσόλες για να βγάλουν τα χρήματα που «πρέπει» να βγάλουν, διαθέτοντας τα παιχνίδια που παράγουν μόνο για τις κονσόλες, πολύ καιρό πριν διαθέσουν την αντίστοιχη pc version.

Για μια στιγμή…όλα αυτά έχουν τη βάση τους, ωστόσο μου ακούγονται φτηνές δικαιολογίες.

  • Δηλαδή ο Yerli τώρα είδε το φως στο τούνελ…ανακάλυψε ότι στον πλανήτη Γη υπάρχει το φαινόμενο της πειρατίας;
  • H Νvidia τι θα απαντούσε άραγε στον πρόεδρο της Crytek; Γιατί αν πρόκειται να παίζω τα παιχνίδια στο pc 6 με 12 μήνες μετά την έκδοσή τους σε consoles δε βλέπω το λόγο να φτιάχνουν παιχνίδια ( βλ. Crysis ) που θέλουν video cards των 300 ευρώ και πάνω για να παιχτούν και για να ευχαριστηθείς το gameplay. Δηλαδή από εδώ και πέρα, πρέπει στην Nvidia να δίνουμε το πολύ μέχρι 50 ευρώ για μια κάρτα του στυλ 8400, 8500 και τα λεφτά μας να τα επενδύουμε στις consoles ( θα κάνουμε και οικονομία!!! )
  • Αν η πειρατία καταστρέφει τα PCs ως gaming platform και όλοι ( τα studios ) σκοπεύουν να μας «τιμωρήσουν», τότε ας αρχίσουν και κάποιοι άλλοι να αναθεωρούν τα οικονομικά τους αποτελέσματα για το μέλλον. Οι εταιρείες παραγωγής hardware γνωρίζουν ότι ο κύριος λόγος που οι περισσότεροι κάνουν κάποια upgrades στα pc ή αγοράζουν καινούρια είναι γιατί θέλουν να παίξουν κιόλας. Για τα υπόλοιπα…και είναι αλήθεια με εξαιρέσεις άτομα που κάνουν χρήση προγραμμάτων που είναι «βαριά» για τον υπολογιστή σε ειδικούς τομείς…αρκούνται τις περισσότερες φορές στον περσινό, προπέρσινο…ή και των τεσσάρων και πέντε χρόνων παλιό υπολογιστή.
  • Το Crysis δηλαδή δεν εκμεταλλεύτηκε τα υπερβολικά του system requirements για να γίνει πιο γνωστό και όλοι να μιλάνε για αυτό ( όχι πως δεν είναι καλό παιχνίδι ); Δεν εκμεταλλεύτηκε τον κόσμο των PCs για να γίνει το νούμερο ένα θέμα συζητήσεων μήνες πριν; Είμαι περίεργος να δω με τι τεχνάσματα θα προωθήσουν το νέο τους παιχνίδι, όταν θα αποφασίσουν να το βγάλουν αρχικά σε consoles. Γιατί τότε δε θα μπορούν να γεμίζουν τα φόρουμς με συζητήσεις για το ποια κάρτα της Nvidia θα παίξει καλά το Crysis…αλλά ξέχασα τότε δεν θα τα χρειάζονται τόσο τα τεχνάσματα…έχουνε ήδη κάνει όνομα εκμεταλλευόμενοι τους pc users.
  • Από τη μεριά τους Nvidia και AMD ( ATI ) θα πρέπει κάπως να αντιδράσουν στην νέα αυτή τάση και μόδα ( εντάξει όχι νέα…τα συζητάμε χρόνια τώρα…ωστόσο τελευταία πιο χειροπιαστή ), που θέλει τα PCs να είναι κακή gaming platform για τα οικονομικά των παραγωγών παιχνιδιών και των εκδοτών. Αν τα PCs δεν τους κάνουν ως παιχνιδομηχανές…τότε δεν κάνει και σε εμάς το hardware των ATI και Nvidia.
  • Και κάτι άλλο…θα χαρώ ιδιαίτερα αν οι προγραμματιστές της Crytek μου πουν πως θα φτιάξουν το νέο τους παιχνίδι όταν θα έχουν να κάνουν με τις video cards των consoles…ή θα μας πουν ότι τα super effects θα τα δείτε στα PCs σε λίγους μήνες; Δηλαδή να το θεωρούμε σίγουρο ότι το νέο παιχνίδι της Crytek θα είναι κατώτερο και από το Crysis…αφού θα πρέπει να παίζει με τις video cards των consoles. Αλλά όχι. Το νέο παιχνίδι της Crytek θα είναι ανώτερο από το Crysis αλλά μόνο στα PCs. Μόνο, που έτσι…θα παρέχουν μια εντελώς διαφορετική εμπειρία στον χρήστη των consoles και στον pc user. Προφανώς δεν τους νοιάζει τόσο και εξάλλου δε θα είναι η πρώτη φορά που συμβαίνει γενικότερα.
  • Ας μου απαντήσουν και σε κάτι άλλο τα studios παραγωγής παιχνιδιών. Πόσα βγάζουνε από Sony και Microsoft μέσω των bundles. Κάποια στιγμή θα βγουν τα νούμερα με τις πωλήσεις των consoles από την στιγμή που βγήκε το GTA IV. Θα υπάρχει σίγουρα μια πάρα πολυ σημαντική αύξηση των πωλήσεων. Δηλαδή η RockStar έκανε χάρη στη Sony και στην Microsoft;

Ας σταματήσουν, λοιπόν, να μας θεωρούν ηλίθιους. Ας σταματήσουν τις αναλύσεις…κλασσικές για CEO της δεκάρας…του τύπου…είμαστε προβληματισμένοι…αναθεωρούμε…αλλάζουμε…πρέπει να βρούμε λύση…καταστροφή…

Όλοι ξέρουμε ποιο είναι το πρόβλημά τους…και δεν τους κατηγορώ…το πρόβλημά τους είναι ότι δεν τους φτάνουν ποτέ αυτά που βγάζουν.

Advertisements

No comments yet»

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: