Altervedo’s Weblog

Web and tech

Adobe, Open Screen Project…flash ελεύθερο και παντού

Η Adobe ανακοίνωσε, χθες, ένα νέο project που ακούει στο όνομα Open Screen Project. Πρόκειται για στρατηγική συνεργασία της Adobe με ιερά τέρατα του τεχνολογικού τομέα, όπως ARM, Chunghwa Telecom, Cisco, Intel, LG Electronics Inc., Marvell, Motorola, Nokia, NTT DoCoMo, Qualcomm, Samsung Electronics Co., Sony Ericsson, Toshiba, Verizon Wireless και παραγωγούς οπτικοακουστικών περιεχομένων όπως το BBC, MTV Networks, and NBC Universal, με μοναδικό σκοπό το άνοιγμα του flash προς περισσότερες συσκευές.

Η τεχνολογία flash είναι παρούσα σε σχεδόν όλoυς τους personals computers. Αυτό δεν ισχύει για άλλες συσκευές όπως κινητά, τηλεοράσεις, PDAs, mobile internet devices και σε συσκευές consumer καθημερινής χρήσης. Το Open Screen Project έχει ως βασικό σκοπό του τη διάδoση της τεχνολογίας flash και σχετικές τεχνολογίες της Adobe και σε αυτές τις συσκευές.

Αρχικά, με βασικό εργαλείο του τον Adobe Flash Player και αργότερα το Adobe Air, το Open Screen Project θα προσπαθήσει να φέρει σε όσες το δυνατόν περισσότερες συσκευές την τεχνολογία flash.

Για να συμβεί αυτό η Adobe προχωρά άμεσα σε πολύ συγκεκριμένες κινήσεις, που αφορούν κυρίως τους κατασκευαστές συσκευών, τους developers εφαρμογών και τους παραγωγούς περιεχομένων multimedia.

  • Η Adobe θα εξαλείψει κάθε περιορισμό στη χρήση των formats SWF και FLV/F4V.
  • Διάθεση και δημοσίευση των APIs του device porting layer για τον Flash Player. Δηλαδή άμεση διευκόλυνση για την μετατροπή περιεχομένων και εφαρμογών flash ώστε να είναι συμβατές με διάφορες συσκευές.
  • Διάθεση και δημοσίευση των πρωτόκολλων Adobe Flash® Cast™ και AMF για τη χρήση τους σε υπηρεσίες παροχής πληροφοριών ή «πλούσιων»-media περιεχομένων.
  • Οι επόμενες εκδόσεις του Aodbe Flash Player και Adobe Air θα διατίθενται εντελώς δωρεάν για όλες τις συσκευές. Αυτό δεν αφορά εμάς τους χρήστες, που έτσι κι αλλιώς δωρεάν χρησιμοποιούμε τον Flash Player, αλλά τους κατασκευαστές συσκευών, που πλέον δε θα πληρώνουν για την άδεια χρήσης της τεχνολογίας flash σε εφαρμογές που θα βασίζονται ή θα εκμεταλλεύονται τις τεχνολογίες των Flash Player και Adobe Air.

Πιο απλά και συνθετικά…flash δωρεάν, ανοιχτά, πιο εύκολα για όλους και για όλες τις συσκευές.
Οι δηλώσεις του CEO της Adobe, Shantanu Narayen, για το Open Screen Project δείχνουν πως η Adobe έχει ξεκάθαρους στόχους για το μέλλον:
“Adobe is spearheading the Open Screen Project with support from industry leaders who share a common vision to provide rich, interactive experiences across computers, devices and consumer electronics….A consistent, more open platform for developers will drive rapid innovation, vastly improving the user experience.”

Η σχετική ανακοίνωση τύπου της Adobe
H σελίδα του νέου project

Μια αντίστοιχη κίνηση της Microsoft, για το δικό της Silverlight, πιθανότατα θα καθυστερήσει πολύ.

Δε νομίζω πως υπάρχει κάποια πιθανότητα έναρξης ενός νέου πολέμου των formats…Flash vs Silverlight. Η Adobe φαίνεται να είναι πολύ μπροστά στην πραγματοποίηση των σχεδίων της σε σχέση με την Microsoft στον συγκεκριμένο τομέα. Μιλάω για πόλεμο των formats, καθώς όταν στο παιχνίδι μπαίνεο ο τομέας σπίτι-συσκευές consumer ( τηλεοράσεις, dvd/blu-ray players, τηλεφωνα ) όλοι τρέχουν να κερδίσουν το δικό τους κομμάτι της πίτας.

1 σχόλιο»

  justmyselfnow wrote @

http://konstantinosgogos.wordpress.com/2010/04/13/flash-%CE%BA%CE%B1%CE%B9-i-phone/ για το flash sto i phone


Σχολιάστε