Altervedo’s Weblog

Web and tech

Comodo vs Softpedia

Η είδηση είναι μερικών ημερών, ωστόσο έχει αξία να αναφερθώ. Εδώ και κάποιες μέρες η γνωστή ιστοσελίδα Softpedia απέσυρε όλες τις σελίδες που αφορούσαν την suite ασφάλειας Comodo Internet Security. Η απόφαση δεν ήταν της Softpedia. Υπήρξε απαίτηση από τη μεριά της Comodo για την αφαίρεσή του από τις σελίδες της Softpedia, μιας και η τελευταία χαρακτήριζε την suite ως adware…και κατά τη γνώμη μου όχι άδικα.

Η Comodo Internet Security suite, παρέχει δωρεάν ένα πολυ αξιόλογο firewall με εξελιγμένες λειτουργίες για τον έλεγχο των εφαρμογών που χαρακτηρίζονται από το όνομα Defense+. Επιπλέον παρεχει ένα μέτριο antivirus, το Comodo Antivirus. Κατά την εγκατάσταση μπορείτε να επιλέξετε να εγκαταστήσετε το ένα από τα δύο ή και τα δύο κομμάτια της suite. Αποδεκτό ευρύτερα ( και αν εξαιρέσουμε κάποιες αποτυχημένες releases των τελευταίων μηνών που δημιούργησαν σοβαρά προβλήματα κυρίως στους χρήστες των Vista ) είναι ότι η Comodo Internet Suite, είναι ένα εξαιρετικό προϊόν που προσφέρεται δωρεάν.

Αλλά γιατί η Softpedia, χαρακτήριζε και χαρακτηρίζει την suite ως adware; Σύμφωνα με τα όσα ισχυρίζεται η Softpedia, κατά την εγκατάσταση της Comodo Internet Suite, προτείνεται η ταυτόχρονη εγκατάσταση του προγράμματος SafeSurf, που δε σχετίζεται με τις λειτουργίες της Comodo και δεν απαιτείται η υπαρξή του για τη λειτουργία της suite. Επίσης, προτείνεται η εγκατάσταση της Ask Toolbar και η αλλαγή της αρχικής σελίδας του default browser. Με πιο απλά λόγια…κατά την εγκατάσταση της Comodo θα δείτε τρία check-boxes ήδη τσεκαρισμένα, by default, και τα οποία αν δεν ξε-τσεκάρετε θα εγκαταστήσουν το SafeSurf, Ask Toolbar, θα αλλάξουν την αρχική σελίδα του browser σας και θα θέσουν ως προεπιλεγμένη μηχανή αναζήτησης την Ask. Το πρόβλημα δηλαδή εντοπίζεται στο ότι είναι από default ενεργοποιημένα. Προβληματική συμπεριφορά θεωρείται ακόμη το ότι αν επιλέξετε να εγκαταστήσετε το SafeSurf…αυτόματα γίνεται και η εγκατάσταση της Ask Toolbar και σε αυτή την περίπτωση δεν εχετε τη δυνατότητα να επιλέξετε την μη εγκατάστασή της.

Η νοοτροπία: Αναμενόμενο…σχετικά threads στα επίσημα forums της Comodo κλείστηκαν. Είναι τακτική της εταιρείας να κλείνει threads που δεν είναι ευχάριστα για αυτή.

Η ειρωνία: Αν δεν εγκαταστήσετε την Ask Toobar μαζί με το Comodo και προσπαθήσετε κάποια άλλη στιγμή να την εγκαταστήσετε, το antivirus της suite θα «ξυπνήσει» λέγοντάς σας ότι εντόπισε το malware Unclassified Malware@8305287. Γεγονός που μπορεί άνετα να χαρακτηριστεί απαράδεκτο και ηλίθιο. Αν το εντοπίζεις ως malware, πώς γίνεται να μας το προτείνεις να το εγκαταστήσουμε μαζί με το προγραμμά σου…που υποτίθεται φροντίζει για την ασφάλειά μας.

Η αλήθεια: Η αλήθεια είναι ότι η Comodo κάνει μια σημαντική προσπάθεια με τα προϊόντας της, όταν δουλεύουν σωστά. Τα παρέχει δωρεάν και αυτό είναι σημαντικό. Ωστόσο η όλη νοοτροπία διαχείρησης, λειτουργίας  και ο τρόπος με τον οποίο αντιμετωπίζονται οι χρήστες, αλλά και θέματα όπως το συγκεκριμένο, καταστρέφουν μια πορεία που θα μπορούσε πραγματικά να είναι εντελώς διαφορετική. Είναι, επίσης, αλήθεια ότι για να επιβιώσει μια εταιρεία, όταν παρέχει κάποια προϊόντα δωρεάν, πρέπει να βρεθούν κάποιοι τρόποι για να μπαίνουν χρήματα στα ταμεία. Αυτό προσπαθεί να κάνει η Comodo με το SafeSurf και την Ask Toolbar. Δεν μπορεί κάποιος να τους κατηγορήσει για αυτό. Αυτό που δεν πρέπει να ανεχόμαστε είναι η προσπάθεια να μας φορτώσουν τα προγράμματα αυτά…κάνοντάς τα default επιλογή κατά την εγκατάσταση, καθώς και τη νοοτροπία τους να μην αναγνωρίζουν τα λάθη τους ποτέ. Νοοτροπία που χαρακτηρίζει τη διοίκηση της Comodo.

Μπορείτε να διαβάσετε περισσότερα στη σχετική σελίδα της Softpedia, ενώ για να διαπιστώσετε την νοοτροπία της διαχείρησης της Comodo, μπορείτε να διαβάσετε σχετικό thread ή γενικότερα να κάνετε μια βόλτα στα forum τους…ειδικότερα τα threads στα οποία χρήστες εκθέτουν προβληματα που συνάντησαν με το συγκεκριμένο software.

No comments yet»

Σχολιάστε