Altervedo’s Weblog

Web and tech

Asus, τα τρία νέα eee PCs

Προχθές η Asus, παρουσίασε 3 νέα μοντέλα της σειράς eee PC. Πρόκειται για το eee PC 901, eee PC 1000 και eee PC 1000H.

Στην πιο πάνω εικόνα μπορείτε να δείτε το eee PC 901, eeePC 1000 (H) και το 701( από αριστερά προς δεξιά)

Βασικό κοινό χαρακτηριστικό των νέων μοντέλων, οι νέοι επεξεργαστές Atom. Πιο συγκεκριμένα ο Atom N270, που αντικαθιστά τις CPU Celeron που μέχρι τώρα βρίσκαμε στα eee PC.

Αλλά ας δούμε πιο αναλυτικά τοα νέα μοντέλα.

eee PC 1000 και eee PC 1000H: Αυτό το H γράφει ιστορία, καθώς φαίνεται ότι κάθε ιστοσελίδα στο web έχει την δικιά της άποψη για το τι σημαίνει. Αλλά πριν μιλήσω για το H που χαρακτηρίζει το ένα από τα δύο μοντέλα του eee PC 1000, ας δούμε τα χαρακτηριστικά του.

  • Επεξεργαστής Intel Atom N270 στα 1.6 Ghz
  • 2GB μνήμη
  • Σκληρός δίσκος SSD 40GB με βελτιωμένη τεχνολογία shock-proof ή κλασσικό σκληρός δίσκος ( για πρώτη φορά στα eee PC με χωρητικότητα 80GB ( ο σκληρός φαίνεται ότι θα φτάνει τα 80 GB για τα eee PC 1000 με Windows και τα 160 GB για τα eee PC 1000 με Linux ).
  • 10″ οθόνη, στην ουσία είναι 10.2″.
  • Το μεγεθός του είναι σημαντικά μικρότερο σε σχέση με τα eee PC 900 και 901.
  • Εφοδιασμένο με τις νέες μπαταρίες ( 6 cells ) που υπόσχονται έως και 8 ώρες διάρκεια σε συνδυασμό με την τεχνολογία της Asus, Super Hybrid Engine, που παρέχοντας τρία διαφορετικά modes λειτουργίας και ρυθμίζοντας την συχνότητα της CPU, voltage και την φωτεινότητα της οθόνης για την επίτευξη μιας σημαντικής μείωσης στην κατανάλωση ενέργειας που φτάνει το 15%, σύμφωνα με την Asus.
  • Bluetooth και υποστήριξη του νέου στάνταρντ για το networking, 802.11n
  • Web-cam 1.3 mpixels
  • Card Reader SDHC
  • High Definition audio και 2 strereo ηχεία

Το eee PC 901 είναι στην ουσία ένα eee PC 900 εφοδιασμένο με τους νέους επεξεργαστές Atom. Καμιά διαφορά στο μέγεθος με το eee PC 900. Το eee PC 901 είναι εφοδιασμένο με κάποιες από τις βελτιώσεις που φέρνει το eee PC 1000. Έτσι, είναι και αυτό εφοδιασμένο με τις νέες μπαταρίες και την τεχνολογία Super Hybrid Engine, bluetooth και υποστήριξη για δικτύωση μέσω του standard 802.11ν. Σας είχα μιλήσει πρόσφατα για τις διαφορές στην εμφάνιση του eee PC 901 και του eee PC 900, με την ευκαρία της εμφάνισης των πρώτων φωτογραφιών του πρώτου στο web. Τα υπόλοιπα χαρακτηριστικά του, προς το παρόν, φαίνεται να είναι όμοια με τα χαρακλτηριστικά του eee PC 900.

Αλλά ας δούμε τώρα το θρυλικό H, που έφερε πονοκεφάλους σε διάφορες σελίδες ενημέρωσης για την τεχνολογία και που κάνει τη διαφορά ανάμεσα στα δύο μοντέλα eee PC 1000. Υπάρχει το eee PC 1000 και το eee PC 1000H. Πολλές ιστοσελίδες υποστηρίζουν ότι το H συμβολίζει την τεχνολογία Super Hybrid Engine, δηλαδή το H θα σήμαινε Hybrid. Λάθος. Η Super Hybrid Engine είναι παρούσα σε όλα τα νέα μοντέλα και συνεπώς δεν υπάρχει λόγος να τονιστεί στο ένα από τα δύο eee PC 1000. Αλλά τι συμβολίζει το H; Άλλες ιστοσελίδες, και θα συμφωνήσω μαζί τους, υποστηρίζουν ότι το H αναφέρεται στο Hard drive, δηλαδή H σημαίνει Hard drive, και θα χαρακητρίζει τα μοντέλα eee PC 1000 που θα διαθέτουν σκληρό κλασσικού τύπου και όχι SSD.

Ένα χαρακτηριστικό που δεν κατάφερα να επιβεβαιώσω είναι η υποστήριξη WiMax. Όταν θα έχω περισσότερα για το συγκεκριμένο θέμα θα σας ενημερώσω.

Πότε στην αγορά; Στην Ευρώπη τα τρία νέα μοντέλα αναμένονται μέχρι το τέλος του καλοκαιριού. Δηλαδή μιλάμε για Αύγουστο. Σε κάποιες περιοχές του πλανήτη θα φτάσουν σίγουρα νωρίτερα, ενώ δεν είναι λίγοι αυτοί που υποστηρίζουν ότι πιθανότατα το eee PC 901 θα αρχίσει να παίρνει την θέση του eee PC 900 στην αγορά, σιγά σιγά, κατά την καλοκαιρινή περίοδο. Το eee PC 901 ξεκινά άμεσα τις πωλήσεις σε κάποιες περιοχές της Ασίας, όπως η Taiwan.

Τιμές: Οι πρώτες πληροφορίες για τις τιμές των νέων μοντέλων έρχονται από την Taiwan οπότε πιθανότατα οι τιμές για την Αμερική και Ευρώπη ίσως να είναι λίγο υψηλότερες. Αλλά ας δούμε το κόστος των μοντέλων στην ασιατική χώρα:

  • eee PC 901: 559 δολλάρια, περίπου 360 ευρώ,
  • eee PC 1000 H: 625 δολλάρια, περίπου 404 ευρώ,
  • eee PC 1000: 658 δολλάρια, περίπου 426 ευρώ.

Το engadget δημοσίευσε μια σειρά φωτογραφιών που συγκρίνουν το μέγεθος του eee PC 901 και eee PC 1000(H).

Σε κάθε περίπτωση πιστεύω ότι με το πέρασμα των ημερών, κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού και πολύ περισσότερο όταν θα πλησιάζει η ώρα εμφάνισης των μοντέλων στην αγορά θα έχουμε να πούμε περισσότερα, πιο πολλές λεπτομέρειες και πιο σίγουρα στοιχεία.

4 Σχόλια»

  Βασιλική wrote @

Καλά τα νέα pc και οτιδήποτε καινούριο. Ωραίο και το http://www.champions-league.gr

  skatopsyxos wrote @

Malakies grafetai!!!!

To Eee 1000H einai shmantika MEGALYTERO apo to 901 ….basika kapois pernei ena tetoio laptop ,epeidh mporei na to koubalaei pantou kai synexws….dystyxws omws an kai to 1000H einai fobero, einai arketa megalo gia aythn thn kathgoria (26 cm peripou * 20 cm) me 10″ othonh…gia ayto mallon den tha to eperna…..krima ta 80 giga skliros………:(

  Michael Tim wrote @

I love your site!

_____________________
Experiencing a slow PC recently? Fix it now!

  altervedo wrote @

skatopsyxos…δυστυχώς το blog μου έμεινε ανενεργό για πολύ καιρό και φυσικά δεν είδα το σχόλιό σου. Όπως θα είδες το άρθρο μου γράφτηκε 5 Ιουνίου το 2008…και εσύ ήρθες να απαντήσεις 5 μήνες μετά. Σε ευχαριστώ για την απάντησή σου…αλλά και εγώ 5 μήνες μετά ίσως θα έγραφα άλλα. Να σου θυμίσω ότι όταν έγραψα το άρθρο, τα netbooks αυτά μόλις είχαν παρουσιαστεί και στην ουσία λίγα πράγματα ήταν γνωστά και σε λίγα χέρια είχαν βρεθεί τα συσκεκριμένα μηχανήματα. Είναι φυσικό μετά από καιρό και αφού τα μηχανήματα βγουν στην αγορά να υπάρχει μια πιο πραγματική εικόνα.

Όσον αφορά την αρχική σου φράση…περί μαλακιών…τη θεωρώ απαράδεκτη. Η γνώμη σου όμως είναι σεβαστή.


Σχολιάστε